Karen Blixen Camp

I 2007 etablerte Albatros Karen Blixen Camp, som ble et CSR-prosjekt i verdensklasse. I 2012 ga vi teten videre

Forhistorien
Kenya og særlig Masai Mara er Albatros Travels første reisemål som går helt tilbake til byråets åpning og faktisk var anledningen til at Albatros ble åpnet i Danmark. Albatros Travels stifter, Søren Rasmussen arrangerte og ledet de første safarireisene i Masai Mara. En del av reisene ble døpt ”Karen Blixen-safari” i forbindelse med filmatiseringen av Karen Blixens bok ”Min afrikanske farm” i 1987. Navnet Karen Blixen ble hengende da Albatros åpnet sin første lodge på midten av 1990-tallet i Masai Mara. Denne ble senere ødelagt og nedlagt i forbindelse med lokale jordstridigheter som dessverre fortsatt er et alvorlig problem i området.

En ny start
Da Albatros besluttet å starte på en ny frisk var det helt naturlig å kalle den nye campen Karen Blixen Camp. I forlengelse av Albatros Travels mange eksperimenter med bæredyktighet og CSR, ble det opprinnelig besluttet at arbeidet skulle utføres og ledes av lokalbefolkningen, noe som imidlertid ikke gikk helt etter planen, og den første Albatros-mann, John Christensen, ble sendt ned for å gjennomføre planene. I flere år levde John nærmest på bare jorda midt i bushen, omgitt av masaier, under tørker og skybrudd og oversvømmelser før campen sto ferdig. Senere reiste Albatros Travels avdelingssjef Martin Sønderby Nielsen til Nairobi for å lede det begynnende salget, men etter få måneder besluttet ledelsen og Martin i fellesskap at det ville være godt med en fast mann og ledelse i Nairobi, og i forlengelse av det flyttet Martin til Nairobi sammen med familien sin.


De konkrete tiltak
Etter hvert som de basale systemene fungerte valgte vi å fokusere mer og mer på alle tenkelige bæredyktige forhold:

1. Grønn teknologi: Campen har et av Kenyas største solpanelsystemer som produserer all energi til campen. Campen bruker solpaneler til oppvarmning av vann til utendørsdusjene. Spillvann blir renset og brukt til å vanne trærne. Og søppelet blir sortert så det organiske søppelet kan komposteres, mens resten blir kjørt til Nairobi til resirkulering.

2. Naturbevaring: Campen står bak Mara North Conservancy og beskytter 30 000 hektar av det veldig viktige Masai Mara-økosystem. Med beskyttelsen av Masai Mara sikres den store, årlige viltvandringen av gnuer og sebraer, og det beskytter de store flokkene med elefanter, antiloper og sjiraffer og sørger for at løver og geparder fremdeles har et sted å bo. 

3. Ordentlige arbeidsforhold: Langt de fleste av campens ansatte kommer fra den lille landsby Mararienda og er ansatt på en permanent kontrakt, helt til de ønsker å gå på pensjon. De er sikret gjennom en nasjonal sosial- og helseordning. Campen betaler ut 5% av omsetningen til de ansatte og sikrer at de har adgang til billige lån. 

4. Det økonomiske aspektet: Det er sørget for at lokalsamfunnet får noe ut av at campens ligger der. Masai-familiene eier jorden rundt campen, og derfor betaler campen en sengeavgift til dem hver gang gjester overnatter på campen. Et år betalte campen godt 350 000 DKK i sengeavgift. I tillegg betalte campen 1 650 000 DKK til masaiene som eier viltreservatet Mara North Conservancy. På samme sørger campen for å kjøpe lokale produkter, og støtter masai-kvinnene ved å selge de vakre smykkene deres i campens butikk. 

5. Utdannelse for livet: Campen driver sin egen kokkeskole, som havde oppstart i januar 2012. Skolen ledes til daglig av Frederik Olesen, en ung, dansk kokk, som deler sin entusiasme for matlaging med skolens elever. Campen har grunnlagt skolen fordi det ellers ikke er mange utdanningsmuligheter for de unge masaiene.

Skogskole i samarbeide med Danida
I august 2012 åpnet campen en skogskole. Det er et initiativ som skal undervise lokale ungdommer i bæredyktig skogdrift. I tillegg tilbyr campen gratis IT- og spåkundervisning til alle ansatte, så de lærer å lese og skrive og får utviklet  dataferdighetene sine. Utdanning for Livet støttes av Danida, den statlige danske bistandsorganisasjonen.

Albatros Travels formål med å starte campen var å vise og bevise, at man kan drive noe som er nesten 100% ansvarlig og samtidig lønnsomt samt motsvarer moderne tiders krav til førsteklasses komfort. Dokumentasjonen av bæredyktig økonomi var det overordnede formålet. Kunne det gjøres her, kunne det gjøres overalt.

Vi gir teten videre
Mange hoteller i verden markedsfører seg som miljøvennlige og ansvarlige, men vi tviler på at det finnes et eneste som kan konkurrere med Karen Blixen Camp nettopp på dette punktet. Vi klarte med etableringen og driften av campen og i 2012 bestemte vi oss for å gi stafettpinnen videre til campens daglige ledelse og en ny investor, som kunne fokusere mer på driften av de omfattende sosiale og miljøprosjekter. Etterhvert hadde prosjektene med kokkeskole og Mara North Conservancy vokst seg så store at det ikke ga mening at vi fortsatt administrerte dem fra kontoret vårt i København. Vi er stolte av det vi skapte og glade for at andre nå bærer prosjektet videre.

Bilder

Klikk på bildene for å se dem større