Penanene – de siste skog­nomadene

Penanene får hjelp av danske tannleger
Albatros Travel har støttet penanene på Borneo i mer enn 20 år

Et av klodens siste jeger-samlerfolk
Penanene er et av klodens siste jeger-samlerfolk. I tusenvis av år har folket levd som nomader i Borneos regnskog i den østlige delen av den malaysiske delstaten Sarawak. Dessverre er tilværelsen deres truet av ikke-bæredyktig skogbruk, enorme demningprosjekter og oppføring av oljepalmeplantasjer der regnskogen vokste tidligere.

På begynnelsen av nittitallet begynte penanene å gjøre motstand mot fellingen av skogen ved å blokkere de nye grusveiene tømmerselskapene kjørte trestammene ut på.

Langhus til nomadefolket
Siden det tradisjonelle leveviset ikke er mulig lenger har Albatros Travels bistand til penanfolket de siste årene først og fremst handlet om at hjelpe penanene med å omstille seg fra nomadelivet til livet som fastboende. I 2009 tok vi et stort skritt i etableringen av en landsby ved å oppføre to langhus til en av de siste gruppene som hadde holdt stand mot tømmerfirmaene. Langhus er en borneospesialitet, en fellesbygning der man bor ved siden av hverandre under samme tak.

Puak-gruppen hadde gitt opp nomadelivet og lagd en mer eller mindre permanent leir i nærheten av en tømmervei. Nå ønsket de seg et langhus for å bo som de andre innfødte på Borneo, og for å stå bedre i kampen om rettighetene til jorden. I 2010 avsluttet vi konstruksjonen av langhus nummer to, der penanene nå bor og er begyndt å dyrke jorden.

Tandlegehjelp til dårlige tenner
Det er cirka 10 000 penaner på Borneo, og mange av dem har veldig dårlige tenner. Derfor hjalp Albatros i 2012 en gjeng frivillige tannleger fra Implantatklinikken i København med å komme ned til penanene. Tannlegene satte opp midlertidige klinikker og tok seg av tennene på flere hundre penaner.

Bilder

Klikk på bildene for å se dem større