7 fakta om Borneo

På vandring i Borneos regnskog
Du vet nok allerede at Borneo er verdens tredje største øy.

At den er delt mellom Indonesia, Malaysia og Brunei, og at den er dekket av regnskog, er vel heller ikke noen overraskelse. Men vi tør nesten garantere at vi har funnet noen fakta du ikke visste om i forveien. Les mer nedenfor og lær noe nytt om Borneo.

Se alle rundeiser på Borneo

  1. Borneos regnskoger svinner inn hver eneste dag. Men den regnskogen som er tilbake, er helt vill: Øya har verdens høyeste tropiske regnskog, med stammer på opp mot 50 meters høyde. Hele Borneo rommer over 15 000 forskjellige plantearter, deriblant 2500 arter av orkideer. En av dem er verdens største orkidé, den opptil 7 meter høye tigerorkideen, med det latinske navnet Grammatophyllum speciosum. Verdens største blomst, Rafflesia arnoldii med en diameter på 1 meter, vokser også her, i likhet med verdens største kjøttetende plante, den gigantiske kannebæreren Nepenthes rajah, som uten problemer kan fordøye en mus med skjelett og det hele.
  2. Borneos kanskje mest berømte innbyggere, orangutangene, blir opplært av mødrene i evnen til å vurdere om en grein kan bære vekten deres. En orangutang beveger seg helst i tretoppene, og er en grein for tynn til å bære den, faller den mange meter ned mot skogbunnen. Derfor legger en orangutangmor stor vekt på å lære ungene sine denne ferdigheten.
  3. Et annet kjent medlem av primatordenen som kun finnes på Borneo, er neseapen. Apene med de karakteristiske lange nesene og struttende magene blir kalt ”monyet belande” på indonesisk. Det betyr ”nederlandsk ape” og henger sammen med indonesernes oppfatning av de nederlandske koloniherrene som tok makten over Indonesia på 1600-tallet. Å gi dette navnet til en langneset, tykkmaget ape må da være den ultimative hevn for å ha bemektiget seg et helt land i koloniseringens og frihandelens hellige navn.
  4. En av Borneos opprinnelige befolkningsgrupper, ibanerne, er berømt for sin tidligere tendens til hodejakt og for å bo i store langhus med opptil 50 familier i hver. Ibanernes samfunn er oppbygd egalitært; det vil si at alle medlemmer av samfunnet blir født like. Er man en spesielt dyktig jeger, fisker eller risdyrker, kan man gjøre seg fortjent til en høyere status. Men ingen ibanere arver altså en hverken høy eller lav status fra sine foreldre.
  5. Borneo var besatt av japanske tropper under andre verdenskrig fra 1941 til 1945. Det gikk spesielt hardt ut over øyas malaysiske befolkning. Britiske og australske soldater skapte en spesiell allianse og fikk hjelp i kampen mot japanerne av ibanerne. Disse gjenopplivet til og med midlertidig sin gamle tradisjon for hodejakt til formålet. Denne utradisjonelle alliansen la etter sigende grunnen til at de allierte styrkene i 1945 fikk overtaket under den japanske okkupasjonen av Borneo.
  6. Kinabalu-fjellet på 4095 meters høyde er opptatt på UNESCOs liste over verdens naturarv på grunn av sin ekstreme biodiversitet. Fjellet og området rundt det er hjemsted for orangutanger, den asiatiske leopardkatten, neshornfugler og masser av andre dyr. Dessuten er det rundt 6000 forskjellige plantearter her. Det er mer enn i hele Europa, USA og Canada til sammen. Blant annet finnes over halvdelen av verdens blomstrende planter her ved Kinabalu.
  7. Borneo har sin egen hemmelige verden, som selv ikke regnskogens nærmeste allierte, ibanerne, kjente før i slutten av 1980-årene. Maliau Basin er et sant jungelparadis av fosser, sumatraneshorn og regnskog så tykk og ufremkommelig at området fremdeles er en hemmelighet for langt de fleste reisende.

Se alle aktuelle reiser til Borneo i oversikten nedenfor eller klikk her og les mer om Malaysia

Bilder

Klikk på bildene for å se dem større