Det uberørte Burma

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

Utforsk det nyoppdagede Burma med utallige pagoder i Bagan og gylne templer i Yangon. Nyt historiens vingesus i rolig tempo.

Burma åpner seg mot verden, og på denne reisen gjennom landet opplever du de største severdighetene fra en svunnen tid. Fra Yangon (tidl. Rangoon) med den guddommelig vakre Shedagon-pagoden flyr vi til Bagan-sletten i det nordlige høylandet for å nyte den urgamle buddhistiske høykulturen som har satt sitt umiskjennelige preg på landskapet med utallige gylne tak og spir mellom de pittoreske landsbyene. Underveis møter vi den vennlige og meget gjestfri befolkningen når vi drar på togtur på landet, besøker markeder og nyter det burmesiske kjøkkenet. Vi opplever buddhistiske munker i Mahagandayan, landets største kloster, den gamle britiske fjellstasjonen Pyin Oo Lwin, den forhenværende kongehovedstaden Mandalay og verdens lengste trebro før reisen rundes av i landets hovedstad, Nay Pyi Taw.
Klikk på kartet for å se det i stort format
  • Type Rundreise

  • Reiseleder Norsk/svensk

  • Visum Ja

  • Vaksinasjon Ja

  • Valuta Kyat

Dagsprogram 12 dager
Dag 1
Fly fra Oslo
Dag 2
Ankomst til Yangon. Den gylne Shwedagon-pagoden
Dag 3
Sule-pagoden–The Strand–britisk koloniarkitektur
Dag 4
Yangon–Bagan. Tempelbesøk på Bagan-sletten
Dag 5
Bagan. Morgenmarked–tempelbesøk–besøk i lokal landsby
Dag 6
Bagan. Båttur på elva Irrawaddy–tid på egen hånd
Dag 7
Bagan–Fly til Mandalay–Pyin Oo Lwin
Dag 8
Pyin Oo Lwin. Lokal togtur, Buddha-grotten og den botaniske hagen
Dag 9
Pyin Oo Lwin–Mandalay
Dag 10
Mandalay–Nay Pyi Taw. Mahagandayon-klostret
Dag 11–12
Nay Pyi Taw. Markedsbesøk og hjemreise

Dagsprogram

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

Dag 1
Fly fra Oslo
Avreise fra Oslo med Thai Airways via Bangkok. Reiselederen møtes med gruppen ved ankomsten til Yangon.
Dag 2
Ankomst til Yangon. Den gylne Shwedagon-pagoden
Bybilledet i Yangon er præget af bygninger fra den britiske kolonitid

Yangon (tidl. Rangoon) er Burmas største by og var landets hovedstad fra 1885, da britene erobret det nordlige Burma, frem til 2005, da hele statsadministrasjonen ble flyttet 32 mil nordover til byen Nay Pyi Taw. Yangon er likevel fremdeles landets økonomiske og intellektuelle sentrum, og denne sjarmerende tropiske storbyen er en spennende blanding av moderne byliv side om side med vakre buddhistiske pagoder og noe av Sørøst-Asias best bevarte britiske koloniarkitektur. Vi sjekker inn på det sentralt beliggende hotellet vårt.

Etter å ha pakket ut og hvilt oss etter den lange flyturen skal vi om ettermiddagen besøke Yangons ubetinget mest berømte byggverk: den betagende vakre, gull- og juvelbesatte Shwedagon-pagoden, som troner majestetisk på den hellige høyden Singuttara midt i byen. Uansett hvor i Yangon man befinner seg, kan man alltid orientere seg i forhold til den 98 meter høye forgylte pagoden. Den står som et funklende fyrtårn og leder de besøkende på rett kurs. Vær oppmerksom på at Shwedagon-pagoden blir belagt et nytt lag gull fra september 2014 til februar 2015. Det betyr at den store pagoden i den perioden vil være dekket av bambusstillaser, men det vil fortsatt være mulig å oppleve hele komplekset av mindre pagoder og helligdommer. Under istandsettelsen vil vi kunne oppleve det fascinerende arbeidet med å kle den store pagoden med nytt bladgull, utført av lokale frivillige som en del av en gammel tradisjon. Om kvelden spiser vi en velkomstmiddag på en lokal restaurant.

Dag 3
Sule-pagoden–The Strand–britisk koloniarkitektur
Friske grønnsaker er en viktig del av det burmesiske kjøkken
På dagens tur besøker vi bl.a. Sule-pagoden, enda en av de imponerende gylne pagodene som Burma er kjent for. Den regnes for å være en av de eldste og best bevarte i sitt slag. Videre i byens historiske kvarter står gatehandlere og falbyr alt fra kylling til papaya, og på selve hovedgaten i downtown ser vi blant annet det storslåtte viktorianske hotellet The Strand, der berømtheter som Rudyard Kipling og prins Edward har bodd. Vi skal naturligvis også smake på landet, og vi nyter en hyggelig lunsj sammen. Det burmesiske kjøkken støtter seg på kinesiske, thailandske og indiske mattradisjoner, og en typisk lunsj- eller middagstallerken består av ris eller nudler, masser av friske grønnsaker, krydder som karri, fisk, reker, kylling eller fårekjøtt.
Dag 4
Yangon–Bagan. Tempelbesøk på Bagan-sletten
Bagan-sletten

Vi tar morgenflyet til Bagan, der et 42 km2 stort sletteområde har mer enn 3000 historiske buddhistiske templer. Så langt øyer rekker, stikker de karakteristiske spisse tempeltårnene opp i det flate slettelandskapet, og det hele har et skjær av mystikk og uvirkelig eventyrlandskap over seg. Startskuddet for byggingen av det første templet på Bagan-sletten lød i 1057 etter vår tidsregning. Og helt til Khubilai Khans mongolske tropper erobret området 230 år senere, tilføyde konge etter konge flere og flere templer. Det ble til sammen 4400 templer, og til tross for naturens utfordringer – som jordskjelv, oversvømmelser og erosjon – består altså mer enn 3000 templer den dag i dag. Området er kandidat til å komme på UNESCOs liste over verdens kulturarv, men en verserende tvist mellom myndighetene og UNESCO om renoveringsmetoder har stanset prosessen inntil videre.

Etter å ha sjekket inn på hotellet vårt bruker vi dagen til å se noen av de viktigste pagodene på Bagan-sletten, deriblant Ananda-templet, et hvitkalket mesterverk som kombinerer Mon-arkitektur med indisk arkitektur. Ifølge sagnet fikk kong Kyanzittha drept de åtte munkene som bygde templet, slik at de ikke kunne bygge et lignende tempel et annet sted. Tett ved Ananda-templet finner vi også Thatbyinnyu-templet, også kjent som "allvitenhetens tempel". Vi ser også den gylne Shwezigon-pagoden, som skal inneholde en tann og en knokkelbit av selveste Buddha. Vi avslutter med å besøke det største av alle templer på Bagan-sletten: Dhammayangyi-templet, som ble bygd av kong Narathu. Han drepte faren og broren for å komme til makten selv, og det sies at han bygde templet for å sone sine synder. Vi avrunder dagen med å nyte solnedgangen over Bagan-sletten. Gode sko kan anbefales, for det blir en del gåing.

Dag 5
Bagan. Morgenmarked–tempelbesøk–besøk i lokal landsby
Lokalt liv i Bagan
Etter å ha kikket litt på Bagans lokale morgenmarked, som bugner av eksotiske frukter, kjører vi noen få kilometer nordover til landsbyen Nyaung Oo, som ligger ved bredden av elva Irrawaddy. Her har utviklingen ikke gått så raskt som i resten av landet. Innbyggerne bruker fremdeles oksekjerrer til å transportere seg på. Vi går en tur og ser hverdagen i den lille burmesiske byen utspille seg, og er vi heldige, blir vi invitert inn på skolen til en liten omvisning. Senere fortsetter vi til Bagan-sletten for å besøke et par templer til og lære enda mer om fortidens mektige herskere. Dagen slutter med en formidabel solnedgang fra en av de mange pagodene. Stillheten og fortidens møte med nåtiden er betagende.
Dag 6
Bagan. Båttur på elva Irrawaddy–tid på egen hånd
Bagan
Dagen i dag står i avslapningens tegn! Om formiddagen drar vi ut på en fin båttur på Irrawaddy. Nyt det flate landskapet og de store viddene fra vannsiden før vi spiser en god lunsj. Resten av dagen er til egen disposisjon, kanskje med en tur i svømmebassenget?
Dag 7
Bagan–Fly til Mandalay–Pyin Oo Lwin
Albatros' Burma – Fra Rangoon til Mandalay

Et morgenfly bringer oss enda lenger nordover til Mandalay. Vi ser Amarapurnas største trekkplaster: Den 1,2 kilometer lange broen U Bein, verdens lengste gangbro i teaktre, som hviler på mer enn 1000 bropilarer over Taungthaman-sjøen og forbinder Taungthaman-øya med fastlandet. Selv om U Bein har mer enn 200 år på baken, er den fremdeles i fin stand. Det er ofte tett av folk som går eller sykler over broen, som er en av Burmas mest fotograferte severdigheter.

Etter lunsj kjører vi nordover til den forhenværende britiske fjellstasjonen Pyin Oo Lwin, også kjent som Maymyo. Fjellstasjonen i de grønne omgivelsene er opprinnelig en militær forpost bygd av britene i 1896, og på grunn av de 1070 høydemeterne tilbyr byen med rundt 180 000 innbyggere et kjølig pusterom i de varme sommermånedene. Pyin Oo Lwin fungerte som sommerhovedstad for administrasjonen i det britiske Burma, og det var også hit de sendte barna sine på skole. Byen er bebodd av forskjellige etniske grupper, deriblant indere og nepalere som flyttet hit under det indiske styret. En stor del av landets anglo-burmesiske befolkning er også bosatt her. Byen ligger ved begynnelsen av den såkalte Burma Road, som går hele veien fra Mandalay til den kinesiske provinsen Kunming. Den over 100 mil lange svingete veien spilte en viktig rolle under andre verdenskrig, da britene forsynte de kinesiske styrkene for å hindre japansk invasjon av landet. Vi blir innkvartert i rolige omgivelser litt utenfor byen.

Dag 8
Pyin Oo Lwin. Lokal togtur, Buddha-grotten og den botaniske hagen
Pyin Oo Lwins botaniske hage

Vi begynner dagen med en spennede togtur ut på landet. I rundt en time er vi blant lokale innbyggere som har med seg all verdens ting og saker på togturen. Det er en sann fornøyelse å oppleve dette organiserte virvaret. Før lunsj stanser vi på en lokal severdighet som ikke mange turister finner: en imponerende grotte fylt med buddhastatuer i all slags størrelser. Husk gode sko, for underlaget er som regel vått å gå på. Vi kjører tilbake til byen for å spise lunsj. I nærheten av byens vartegn, klokketårnet Purcell Tower, som sies å være en gave fra dronning Viktoria, finner vi byens travle markedsplass, der man kan kjøpe alt fra hageredskaper til bananer, sko, klær og kjøtt.

Her finner du også byens spesialitet: jordbær. De søte bærene blir dyrket i fjellområdene utenfor byen og blir brukt til syltetøy som er kjent over hele Burma. Med 250 orkidéarter og nesten 500 forskjellige slags trær er byens botaniske hage en fryd for alle sanser. Det grønne området er nylig blitt renovert og rommer blant annet en innsjø, en gyllen buddhistisk stupa og et utsiktspunkt. Hagen ble planlagt av britiske botanikere i 1915, og arbeidskraften besto av tyrkiske krigsfanger. Vi går en tur i hagen, der man blant annet kan se det sjeldne ginkgo-treet med de trekantede, vifteformede bladene.

Dag 9
Pyin Oo Lwin–Mandalay
Kuthodaw-tempelet ved Mandalay Hill
Etter frokosten kjører vi til Mandalay, som for reisende typisk fungerer som en slags base for de mange severdighetene utenfor byen. Mandalay har et imponerende antall buddhistiske pagoder – mer enn 700 – og et stort antall klostre, men er i dag også en millionby med et raskt voksende handelsliv. Vår ettermiddagstur i Mandalay bringer oss bl.a. til det berømte Kuthodaw-templet ved foten av Mandalay Hill. Kuthodaw skal ha verdens største bok, der hver side er mer enn 1 meter høy. Dagen avsluttes med en storslått panoramautsikt fra Mandalay Hill.
Dag 10
Mandalay–Nay Pyi Taw. Mahagandayon-klostret
I Burma er der tradition for, at mænd mindst to gange hengiver sig til munkelivet

Like ved trebroen U Bein i Amarapura ligger Burmas største buddhistkloster: Mahagandayon-klostret, med kapasitet til mer enn tusen munker og munkenoviser. I det burmesiske samfunnet er det en sterk sosial forventning om at gutter/menn minst to ganger i livet gir seg hen til munkelivet, dels som gutt (mellom 10 og 20 år) og igjen etter 20 år som fullt ordinert munk. Munker nyter generelt svært stor respekt i Burma, og det er derfor særlig prestisjefylt for en familie å ha en sønn som er – eller i en periode har vært – munk. De burmesiske munkene har flere ganger markert seg sterkt politisk, senest i 2007, da en gruppe munker støtte sammen med militærregimet i protest mot de militæres angrep på fredelige demonstranter.

Senere setter vi kursen sørover på den nye ekspressveien til hovedstaden Nay Pyi Taw. Byen er landets 3. største og fungerer som administrativ hovedstad. Vi drar ut på en kort byrundtur til bl.a. Uppatasanti-pagoden, som er en av landets nyeste. Den nesten hundre meter høye pagoden blir også kalt "fredspagoden". Om kvelden besøker vi kveldsmarkedet før vi nyter en velfortjent avskjedsmiddag sammen på en lokal restaurant.

Dag 11–12
Nay Pyi Taw. Markedsbesøk og hjemreise
På reisens siste dag er det om formiddagen mulig å gjøre de siste innkjøpene av suvenirer på et lokalt marked. Nyt et par timer på egen hånd før avgang til lufthavnen midt på ettermiddagen. Vi flyr via Bangkok tilbake til Oslo, der vi lander tidlig på dag 12.

Prisinformasjon

Tillegg for enkeltrom
kr. 3.298,-
Prisen inkluderer
  • Norsk/svensk reiseleder (dag 2-11)
  • Fly Oslo – Yangon med mellomlanding i Bangkok
  • Fly Bangkok – Oslo
  • Fly Yangon – Bagan
  • Fly Bagan – Mandalay
  • Fly Nay Pyi Taw - Bangkok
  • Utflukter og entréer ifølge dagsprogram
  • Innkvartering i delt dobbeltrom (tillegg for enkeltrom)
  • Frokost daglig
  • Lunsj dag 3-10
  • Middag dag 4-5 og 7-10
  • Skatter og avgifter
Prisen inkluderer ikke
  • Avbestillingsforsikring ved sykdom,  6 % av reisens pris
  • Tillegg for enkeltrom
  • Visum til Burma (40 USD) som betales ved ankomst
  • Driks til lokalguider og sjåfører (ca. kr. 300,- per person)
  • Eventuelle ekstra arrangementer
  • Personlige fornødenheter
  • Alt ikke nevnt under “Prisen inkluderer“

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Allmenn informasjon

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. På våre bussreiser møter dere reiselederen senest ved det siste påstigningsstedet. Sjåføren hjelper til med bagasje, informerer om plassering i bussen og sørger for at dere kommer sikkert fram. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.

På ekspedisjonsreiser med Albatros Expeditions bliver du møtt av en engelsktalende ekspedisjonsguide på destinasjonen og det vil også være engelsktalende ekspedisjonsteam som leder utfluktene og holder informasjonsmøtene som inngår på reisen. Vi gjør oppmerksom på at det ikke kan forventes en norsk reiseleder om bord.

Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

På reiser med fly foregår transporten på destinasjonen ofte med buss. Her kan man ikke reservere en fast plass i bussen, og det er heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass før reisen begynner. Det er selvfølgelig mulig å avtale rokeringer underveis på reisen, så alle på skift kommer til å sitte både foran og bak i bussen.

På de reisene som foregår med buss fra start til slutt kan du reservere en bestemt sitteplass i bussen mot en ekstra avgift. De plassene som ikke er reservert fordeles etter først til mølla-prinsippet. Reisene er markert med «Bussreise» på nettsidene våre.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.

Vi gjør oppmerksom på at kjøpte ekstrautflukter kun gjennomføres ved tilstrekkelig antall påmeldte. Avhengig av tidspunktet for avlysningen blir prisen for utflukten tilbakebetalt til de påmeldte deltagerne enten før eller etter at man har kommet hjem fra reisen.

Lignende reiser