Peru og Bolivia – Andesfjellenes høyslette

group-tour
Gruppereise med Albatros-reiseleder

Reis gjennom Andesfjellene og opplev Machu Picchu, Titicacasjøen og verdens største saltørken i Bolivia

Noe av det første som møter oss er Machu Picchus uforglemmelige utsikt. Fra fjelltoppene over den grønne skogen skal vi til inkahovedstaden Cuzco med museer og et unikt innblikk i inkakulturen, til Månedalens underlige landskap utenfor La Paz, verdens høyest beliggende hovedstad, Titicacasjøens utrolige blåfarge der solen og månen holdt til og de første inkaene ble født og til Uyunis hvite vidder, verdens største saltørken. Fargerike markeder, vakre bygninger fra kolonitiden side om side med inkaenes ingeniørkunst, soltilbedelse og ny gastronomi. Reis gjennom Andesfjellenes uforlignelige verden!
Klikk på kartet for å se det i stort format
  • Type Rundreise

  • Reiseleder Norsk/svensk

  • Visum Nei

  • Vaksinasjon Ja

  • Valuta Peruanske soles og boliviansk boliviano

Dagsprogram 16 dager
Dag 1
Oslo – Lima, Peru
Dag 2
Lima. Byrundtur og arkeologisk museum i Pueblo Libre
Dag 3
Fly Lima – Cuzco. Videre til Den hellige dal
Dag 4
Machu Picchu. Togtur til Den hellige dalen
Dag 5
Den hellige dalen – inkabyen Ollantaytambo – Cuzco
Dag 6
Cuzco. Byrundtur inkl. Coriancha-tempelet, domkirken og ruinene ved Sacsayhuamán
Dag 7
Cuzco. Tid på egen hånd
Dag 8
Cuzco – La Paz, Bolivia. Ettermiddag på egen hånd. Middag på Claus Meyers restaurant GUSTU
Dag 9
Byrundtur i La Paz. Månedalen, det historiske sentrum, Gullmuseet og marked
Dag 10
La Paz – Titicacasjøen. Måneøya og Soløya
Dag 11
Soløya – La Paz. Utflut til Challampa
Dag 12
La Paz – Uyuni. Lokomotivkirkegård, sølvgruven i Pulacayo, Uyuni-saltørkenen og salthotell
Dag 13
Uyuni-saltørkenen. Saltutvinning, saltørkenenes øye, Fiskeøya
Dag 14
Uyuni – La Paz – Cuzco – Lima
Dag 15
Lima. Tid på egen hånd og hjemreise
Dag 16
Ankomst til Oslo

Dagsprogram

Hent samlet program OBS Noen av reisene våre finnes i flere utgaver. Husk å velge riktig avreisedato før du skriver ut.

Dag 1
Oslo – Lima, Peru

Avreise fra Norge med ankomst til Perus hovedstad Lima sist på dagen. Transport fra flyplassen til bydelen Miraflores der hotellet vårt ligger.

Dag 2
Lima. Byrundtur og arkeologisk museum i Pueblo Libre
San Franciso-katedralenen på Plaza de Armas

Lima ble grunnlagt i 1535 og var i mange år kontinentets viktigste by. Det er en by med stolte tradisjoner og en del koloniale byggverk, selv om utviklingen og de mange moderne bygningene etter hvert har endt opp med å dominere gatebildet.

Vi skal på byrundtur i Limas gamle bydel, som er med på UNESCOs verdensarvliste takket være de velbevarte bygningene i kolonistil. Vi ser nærmere på det store torget Plaza de Armas med Regjeringspalasset der presidenten har sin bolig. Ved Plaza de Armas ligger også Rådhuset (Municipalidad de Lima) og den vakre katedralen. Den er bygd i en rekke forskjellige stilarter – gotisk, renessanse, barokk og neoklassisisme – noe som bidrar til at den er både unik og imponerende.

Dagens utflukt omfatter også et besøk på det arkeologiske og antropologiske museet i Pueblo Libre, som har mange spennende funn og en fin gullsamling. Samlingen gir et godt inntrykk av de rikdommene inkafolket hadde, og som faktisk var en del av årsaken til inkakulturens fall. Det var med gull i sikte spanjolene ga seg ut på sitt koloniinntog i Sør-Amerika i jakten på ”Eldorado”, som på spansk betyr ”det gylne” – et myteomspunnet land med fantastiske gullskatter.

Dag 3
Fly Lima – Cuzco. Videre til Den hellige dal

Vi flyr fra Lima til Cuzco, som ligger omlag 3 400 meter over havet. For å forebygge høydesyke kjører vi straks ned til Den hellige dal – også kalt Urubamba-dalen – på omkring 2 900 meters høyde. Her blir vi de neste to dagene for at kroppen skal venne seg til høyden. Vi sjekker inn på hotellet vårt som ligger nydelig til i det fascinerende og barske landskapet. Du kan bruke resten av dagen på å slappe av, for eksempel i hotellets hage, og la kroppen akklimatisere seg.

 

 

Dag 4
Machu Picchu. Togtur til Den hellige dalen
Machu Picchu

I dag skal vi på en helt enestående togreise nordover gjennom Den hellige dalen. En buss tar oss med til Ollantaytambo, og herfra kjører vi med tog gjennom Urubambadalen til Machu Picchu Village (Aguas Calientes), som er et av reisens høydepunkter. Den legendariske inkabyen ligger cirka 2 430 meter over havet på en smal fjellrygg høyt over Urubamba-elven og er ofte innhyllet i tåke og skyer. En perfekt forening av menneskets og naturens imponerende skaperevner.

Byen hadde vært glemt i mange år da den amerikanske historikeren Hiram Bingham ved en tilfeldighet fant komplekset den 24. juli 1911. Han lette etter inkabyen Vilcabamba, som regnes for en av inkaenes siste bastioner i kampen mod spanjolene. Vilcabamba ble senere funnet enda dypere inne i jungelen. Machu Picchu er omspunnet av mystikk. Komplekset er ikke nevnt i noen av spanjolenes mange skildringer av det ”nye riket” og ble formodentlig derfor aldri funnet av dem. Machu Picchus eksistens har dermed gjennom århundrer kun vært kjent blant en håndfull lokale quechua-indianere. Machu Picchu ble bygget på ca. 30 år av inkaen Pachacutec og var antagelig et slags hellig landsted for inkaen og hoffet hans. Vi blir i Machu Picchu hele dagen og drar tilbake til hotellet vårt i Den hellige dalen sist på ettermiddagen.

 

Dag 5
Den hellige dalen – inkabyen Ollantaytambo – Cuzco
Kvinne som vever i Pisac

Inkabyen Ollantaytambo i den nordlige enden av Den hellige dalen går for å være den best bevarte av alle inkabosetningene. Mange av husene i byen står fremdeles som de gjorde i inkatiden, og vannet renner gjennom de smale gatene i de opprinnelige kanalene som man mener stammer fra 1400-tallet.

Ollantaytambo var et viktig hellig sted for inkaene og hadde samtidig stor militærstrategisk betydning. Byen var et viktig vern mot jungelens innbyggere, som ikke akkurat var kjent for å være vennligsinnede mot inkaherskerne. Det var også her inkaene klarte å vinne en av sine få seire over spanjolene under erobringen av kontinentet. Vi besøker byen og ser blant annet det imponerende festningsverket som er innbegrepet av den berømte inka-presisjonen med minutiøst uthugde og tilpassede steiner.

Vi fortsetter på utflukt i Den hellige dalen og besøker Pisac med den flotte utsikten over det imponerende Andeslandskapet. Pisac består av to byer, en moderne og en i kolonistil, samt et inkafort 600 meter opp på en fjelltopp. Vi drar på det livlige indianske markedet der det blir handlet med all verdens varer. Vi har tid til å titte på varene, kjenne markedsstemningen og kanskje shoppe litt før vi kjører med buss til Cuzco, der vi sjekker inn på hotellet vårt.

 

Dag 6
Cuzco. Byrundtur inkl. Coriancha-tempelet, domkirken og ruinene ved Sacsayhuamán
Spasertur i Cuzcos brolagte gater

Cuzco er den tidligere inkahovedstaden og ligger eventyrlig vakkert til i Andesfjellene. Byens er på UNESCOs liste over verdens kulturarv og preges både av hvitkalkede spanske bygninger, storslåtte kirkebygninger og fargerike hus der spansk og indiansk kultur møtes i festlig blanding.

Cuzco er sentrum i inkaenes hellige dal, om området bærer fremdeles preg av inakenes foretaksomhet og deres høye kulturelle og byggetekniske nivå. Overalt er det storslåtte ruinkomplekser, sinnrike kanaler, kunstvanningsanlegg og åkerterrasser på bratte fjellskråninger. Inkaenes hovedstad ble opprinnelig utformet som en skikkelse av en puma, og alt blir bundet sammen av brolagte veier.

Vi skal se noen av byen arkitektoniske høydepunkter, blant annet det store torget, Plaza de Armas, og domkirken som rommer mange verdifulle kunstskatter fra kolonitiden. Bygningen ble påbegynt i 1559, men stod først ferdigbygget ca. 100 år senere. En annen av ettermiddagens severdigheter, er inkaenes viktigste tempel, Coricancha, som ligger inne i Santo Domingo-kirken. Inkaenes spesielle byggeteknikk sikret at bygningene kunne motstå jordskjelv bedre enn kolonimaktens byggverk. Santo Domingo-kirken led stor skade under jordskelvet i 1650, 1950 og 1986, mens inkafundamentene har bestått. Ordet coricancha er quechua-indiansk og betyr ”den gylne gårdhage”. Tempelets vegger var nemlig i sin tid dekket av gullstykker som veide flere kilo hver. Gullet og andre verdier ble røvet av den spanske conquistador Francisco Pizarros folk, og det eneste som er igjen er steinarbeidet som betraktes som noe av det mest perfekte i Peru.

Vi skal også se den enorme festningen Sacsayhuamán, som ligger litt utenfor Cuzco. Festningen ligger vakkert til på en ås med fin utsikt over hele Cuzco. Anlegget ser imponerende ut, men det er faktisk bare 20 % av den opprinnelige strukturen som er igjen. Spanjolene brukte de gode steinene herfra til å bygge nye kirker og hus i Cuzco. De etterlot imidlertid de største steinene, av god grunn – en av dem veier opp mot 300 tonn. De store steinene er skåret til og satt sammen som et puslespill. Ofte er steinene så godt tilpasset at det er umulig å få et barberblad inn mellom dem.

Dag 7
Cuzco. Tid på egen hånd

Dagen i dag kan du bruke som du vil – slappe av, se nærmere på byen og kanskje handle litt? På det lokale markede finner man kunsthåndverk, frukt og grønnsaker i rikelige mengder. Reiselederen står klar med tips til dagens innhold.

Dag 8
Cuzco – La Paz, Bolivia. Ettermiddag på egen hånd. Middag på Claus Meyers restaurant GUSTU
Utsikt over La Paz - verdens høyest beliggende hovedstad

Vi forlater Cuzco og flyr til Bolivias hovedstad, La Paz. På veien fra flyplassen til hotellet stopper vi ved utsiktspunktet El Alto. Her er det bra utsyn over den spesielle byen med den flotte beliggenheten i en dal som er formet nærmest som en skål. Byen har etter hvert begynt å vokse ut av dalen, og det er en forunderlig opplevelse å gå rundt i denne storbyen i rundt fire kilometers høyde og omringet av enda høyere og snøkledde fjelltopper. I klart vær er det utsikt til det 6402 meter høye Illimanifjellet.

Ettermiddagen er til fri disposisjon i byen. Reiselederen har gode tips til severdigheter og shopping i den store byen.

Om kvelden møtes vi og spiser middag med tilhørende vinmeny på restaurant GUSTU. Den danske kokken Claus Meyer, som er kjent blant annet fra tv-serien ”Smaken av Danmark”, står bak restauranten sammen med organisasjonen IBIS. Restauranten er mer enn bare et spisested, den har nemlig som formål å hjelpe sosialt utsatte ungdommer i Bolivia og gi dem et levebrød i restaurantverdenen. Samtiig er målet å utvikle det bolivianske kjøkkenet og skape bæredyktige gastronomiske tiltak rundt omkring i landet. Prosjektet ledes av danske stjernekokker.

Dag 9
Byrundtur i La Paz. Månedalen, det historiske sentrum, Gullmuseet og marked
En av de smale gatene i La Paz

I dag utforsker vi La Paz og byens omgivelser. Omtrent en mil utenfor La Paz besøker vi det spesielle, golde landskapet i Valle de Luna eller Månedalen. Det geologiske fenomenet er oppstått som følge av mange års erosjon i området med fjell som hovedsaklig består av leirarter. Resultatet er dette helt spesielle forrevne og månelignende landskapet.

Ved Killi Killi-utsiktspunktet stopper vi og nyter overblikket og utsikten over La Paz, og fortsetter etterpå til Gullmuseet der vi ser den permanente utstillingen av gylne gjenstander og andre funn fra både inka- og Tiwanaku-kulturen. I byen besøker vi det sentrale torget, Plaza Murillo, og det lokale indianske markedet, Heksedoktormarkedet, der man finner et bredt utvalg av suvenirer og kuriositeter som alpakkagensere, andre ullvarer og lærartikler. 70 % av bolivianerne er indianere (det gjelder også i La Paz), som fortrinnsvis snakker de lokale språkene quechua og aymara, kjent for å være svært poetiske billedspråk, men de fleste kan også litt spansk. Hvis man vil prute om prisen på varene, er det klokt å lære et par spanske vendinger og tall hjemmefra.

Dag 10
La Paz – Titicacasjøen. Måneøya og Soløya
Utsikt over Titicaca-sjøen

Titicacasjøen mellom Peru og Bolivia er med sine over 8000 kvadratkilometer Sør-Amerikas største innsjø. Den vakre innsjøen er kjent for sin beliggenhet høyt oppe i Andesfjellene og for sin betydning i inkaenes religiøse myter. Ifølge inkaenes fortellinger sted skaperguden Viracoca opp fra sjøen og skapte solen, månen, stjernene og de første menneskene. Vi kjører med buss fra La Paz til innsjøen og tar motorbåt ut til Isla de la Luna, Måneøya. Inkagudinnen Mama Quila bodde i følge myten på øya, og utvalgte kvinner, kjent som solens jomfruer, levde en nonnelignende tilværelse her og utførte seremonier til ære for solen. Vi besøker tempelet deres på øya.

Inkaenes solgud, Inti, bodde på den største øya i Titicaca-sjøen, Isla del Sol – Soløya. Legenden forteller at solen ble født her, og det var nettopp her de to første inkaene, Manco Capac og Mama Hueca, viste seg for første gang. Øya er i dag bebodd av omkring 800 familier, og det er ingen biler eller asfaltveier der, så all transport foregår via båt eller det tette nettverket av stier som binder øya sammen. Det er mer enn 80 ruiner på den hellige inka-øya, og vi ser blant annet den omfattende inkaruinen Pilko Kaina og spaserer på en gammel inkasti (40 min.) til den største byen på øya, Yumani. Her ser vi inkaenes hager og hellige springvann, også kjent som Ungdommens kilde.

Båten vår tar oss med til det nybygde hotellet vårt på bredden av innsjøen. Her spiser vi lunsj på hotellets herlgie restaurant med utsikt over sjøen. Resten av dagen kan du utforske området eller slappe av i hotellets omgivelser.

Dag 11
Soløya – La Paz. Utflut til Challampa

Frokosten får vi med utsikt over Titicacasjøen. Etterpå tar vi en båt til landsbyen Challampa på den nordlige delen av Soløya. I Challampa besøker vi det arkeologiske museet med funn fra øya, og går en tur i følge med noen av de lokale innbyggerne på stier til øyas største ruinområde, som i sin tid var mål for inkaenes pilegrimsreiser til Isla del Sol. Vi ser blant annet Den helige steinen og Soltempelet.  Etter lunsj på øya drar vi tilbake til fastlandet og fortsetter til La Paz med buss. Tidlig på kvelden er vi framme i La Paz og blir innkvartert på et hotell som ligger sentralt.

Dag 12
La Paz – Uyuni. Lokomotivkirkegård, sølvgruven i Pulacayo, Uyuni-saltørkenen og salthotell
Uyuni-saltørkenen

Dagen begynner tidlig med en kort flytur sørover fra La Paz til byen Uyuni. Uyunis ganske forblåste plassering i et goldt og kaldt landskap 3665 meter over havet er ikke tilfeldig: Byen er en viktig militærbase, og gruvedriften i området er både stedets viktigste arbeidsplass og bidrar til at stasjonsbyen er knutepunkt for hele fire vitkige jernbanestrekninger til henholdsvis hovedstaden La Paz, Chile og Argentina.

Jernbanens betydning for byen og området understrekes på den såkalte lokomotivkirkegården litt utenfor Uyuni, der mange av de stolte og pålitelige lokomotivene som i tidens løp har ført både varer og folk gjennom ufremkommelige egner nå står stille og kan beundres. Etter besøket på lokomotivkirkegården fortsetter vi til verdens nest største sølvgruve, Huanchaca i Pulacayo. Også her er jernbanen viktig, og vi ser blant annet en samling gamle lokomotiver i fin stand – heriblant også et tog som etter sigende ble bestjålet av de beryktede togranerne Butch Cassidy og Sundance Kid på begynnelsen av 1900-tallet. Sølvgruven ble grunnlagt i 1833 og står i dag på UNESCOs verdensarvliste.

Fra sølvgruven skal vi videre til et landskap som ikke ligner noe annet. Området her var en gang dekket av en forhistorisk saltholdig innsjø, og da vannet fordampet ble saltet igjen og dannet ørkelignende områder i både Bolivia, Chile og Argentina. Salar de Uyuni, Uyuni-saltørkenen, er det største av områdene.

Uyini-saltørkenen er et forunderlig og spektakulært sted. Det enorme og ekstraordinært flate området minner om et hvitt hav er er så fremmedartet at den kan føles som å være landet på en annen planet.

Det golde landskapet kan også være veldig kaldt, så det er en god idé å ta med varme klær. Heldigvis er det godt og varmt på hotellet vårt der vi skal bo de enste to nettene. Hotellet har direkte utsikt til saltørkenen og er oppført i det forhåndenværende materialet, nemlig salt. Alt fra murer, hvelvinger, gulv, møbler, ja, selv sengen din, er lagd av salt. Det er mer behagelig enn det kanskje høres ut, og det er en helt spesiell opplevelse å bo på det enestående hotellet – noe som passer godt til den litt magiske stemningen som preger hele området.

Dag 13
Uyuni-saltørkenen. Saltutvinning, saltørkenenes øye, Fiskeøya
På utforskning i saltørkenen

Uyuni-saltørkenens skorpe mener man inneholder 10 milliarder tonn salt, og under 25 000 tonn utvinnes hvert år. Skorpen er også usedvanlig rik på grunnstoffet litium, og opp mot 70 prosent av verdens litiumreserver ligger og utvinnes her.

Vi kjører ut i området i firehjulstrekkere og besøker den lille byen Colchani, der lokalbefolkningen viser oss hvordand e utvinner, ioniserer og pakker saltet før det selges. Turen fortsetter til Ojos de Sal, Saltørkenens øye. Her bobler kalde kilder fra en underjordisk elv fra Tunupa-vulkanen opp gjennom saltet. Ørkenlandskapets hvite overflate kan være blendende, og det er en god idé å ta med seg solbriller.

På tross av at saltørkenen virker både ugjestmild og ufruktbar synes flere dyrearter at den er attraktiv som levested. Hvert år i november kan man se store flamingoflokker møtes i området for å yngle. Et annnet imponerende syn er når det regner, og saltørkenen forvandles til et kjempestort speil. Å se himmelen speilet i ørkenen – for ikke å snakke om solnedgangen – er et syn man aldri glemmer.

I hjertet av saltørkenen stikker den bratte øya Isla Incahuasi opp av det tørre, hvite havet. Øya er omgitt av sekskantede saltfliser og er dekket av store kaktuser. Vi gjør holdt på øya og nyter utsikten over saltørkenens åpne vidder. Dagens lunsj spiser vi midt på saltsletten, der det blir dekt opp til piknik.

Sent på ettermiddagen drar vi tilbake til hotellet der et varmt bad er mer enn velkomment etter en held dag i saltets tegn. Kvelden er fri til avslapping.

Dag 14
Uyuni – La Paz – Cuzco – Lima

Tidlig om morgenen forlater vi saltørkenen og flyr tilbake til Lima via La Paz og Cuzco. I Lima sjekker vi inn på hotellet vårt i bydelen Miraflores. Om ettermiddagen har vi tid til å gå en tur i byen eller shoppe litt.

Dag 15
Lima. Tid på egen hånd og hjemreise

Formiddagen i Lima er på egen hånd. Du kan besøke flere severdigheter eller shoppe i byen. Reiselederen har gode tips og ideer. Midt på ettermiddagen kjører vi til flyplassen og reiser hjemover igjen.

Dag 16
Ankomst til Oslo
Vi er hjemme i Norge igjen etter en spennende reise.

Prisinformasjon

Tillegg for enkeltrom
Kr 5 798,–
Prisen inkluderer

• Norsk/svensk reiseleder
• Fly Oslo* – Lima t/r
• Fly Lima – Cuzco
• Fly Cuzco – La Paz
• Fly La Paz – Uyuni
• Fly Uyuni – La Paz – Cuzco – Lima
• Utflukter ifølge program
• Innkvartering på gode hoteller i delt dobbeltrom
• 2 overnattinger i delt dobbeltrom på salthotell i Bolivia
• 1 overnatting på Soløya i Titicaca-sjøen
• Frokost daglig
• Lunsj dag 4, 10, 11 og 13
• Middag dag 8, 10, 12 og 13
• Skatter og avgifter

*Mulighet for å reise fra Bergen, med forbehold om ledige flyplasser, mot et tillegg fra kr 948,–

Prisen inkluderer ikke

• Avbestillingsforsikring ved sykdom, 6% av reisens pris
• Reiseforsikring
• Tillegg for enkeltrom
• Øvrige måltider (beregn ca 200 kr per dag)
• Drikkevarer
• Driks til sjåfører og lokalguider (beregn ca. 100 dollar per person i alt)
• Eventuelle ekstra arrangementer
• Personlige fornødenheter
• Alt ikke nevnt under “Prisen inkluderer”

Før reisen

Reisen er underlagt Albatros Travels generelle reisevilkår som vi forutsetter at deltagerne er inneforstått med.

Allmenn informasjon

Reisens krav til bevegelighet

Hovedregelen er at alle reisedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig må vi understreke at våre reiser generelt ikke egnes seg for den som har vondt for å gå. Selv på buss- og togreiser samt cruisereiser vil det ofte være behov for å gå til og fra severdigheter. På mange av kulturreisene våre vil bare en dags samlede besøk ved severdigheter o.l. lett komme opp på mer en 5 kilometers gåing.

Reiseforsikring

Ettersom helseforsikringen i Norge ikke dekker kostnader for hjemtransport og legebehandling i visse land, er det viktig at du har tegnet en reiseforsikring som dekker både kostnader for behandling av sykdom og hjemtransport. Dessuten anbefaler vi at reiseforsikringen også dekker skadet eller bortkommen bagasje.

Gouda Reiseforsikring

Albatros Travel har inngått et samarbeid med Gouda Reiseforsikring som sikrer at hjelpen alltid er i nærheten når du trenger den. Med Gouda i ryggen er du sikret ekstra trygghet på reisen.
Goudas egen alarmsentral er bemannet døgnet rundt med kompetente skandinavisktalende medarbeidere som er klare til å hjelpe deg. Med Goudas reiseforsikring får du både rask hjelp på stedet og god dekning, blant annet ubegrenset sykdoms- og ulykkesforsikring, reiseavbrudd, tilkalling av pårørende, erstatningsgaranti (kompensasjon for sykdom på reisen) og reisegodsdekning.
Om du er forsikret hos et annet selskap gjelder det muligvis andre regler – kontakt forsikringsselskapet ditt for mer informasjon. Det er den reisendes eget ansvar at forsikringen omfatter nødvendig dekning.

Albatros Travels reiseledere

De fleste av Albatros Travels reiser ledes av en Albatros reiseleder som enten møter gruppen i flyplassen før avreise eller ved ankomst til destinasjonen. På våre bussreiser møter dere reiselederen senest ved det siste påstigningsstedet. Sjåføren hjelper til med bagasje, informerer om plassering i bussen og sørger for at dere kommer sikkert fram. Alle reiselederne våre er erfarne, godt utdannede og nøye utvalgt av Albatros Travel.

På ekspedisjonsreiser med Albatros Expeditions bliver du møtt av en engelsktalende ekspedisjonsguide på destinasjonen og det vil også være engelsktalende ekspedisjonsteam som leder utfluktene og holder informasjonsmøtene som inngår på reisen. Vi gjør oppmerksom på at det ikke kan forventes en norsk reiseleder om bord.

Enkelte av reisene våre er uten reiseleder. Det vil alltid fremgå tydelig av programmet om reisen er ledet av en reiseleder eller ikke.

Driks

På reisene våre kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikker. Du kan møte forhold du ikke liker eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med driks. I mange land er drikssystemet mer organisert enn vi nordmenn er vant til, og det er forventet at lokalguider og sjåfører mottar en viss sum driks i løpet av reisen, da lønnen i servicebransjen ofte er avstemt i forhold til dette. Vi angir et beløp i reiseprogrammene våre slik at du kan ta høyde for dette hjemmefra. Reisens pris inkluderer ikke driks, da det er et individuelt anliggende, men drikssystemet er en del av den kulturen man velger å besøke, og som man derfor bør respektere. For ordens skyld vil vi understreke at det naturligvis er en frivillig sak å gi driks.

Tillegg for enkeltrom og enkeltlugar

De opplyste prisene på reisene våre er basert på 2 personer som reiser sammen og bor i delt dobbeltrom eller dobbeltlugar. For de av gjestene våre som reiser alene vil det være et tillegg for enkeltrom og/eller enkeltlugar. Tillegget avspejler det prisnivået vi som reisearranør blir møtt med når vi oppkjøper rom og lugarer hos våre underleverandører. Et enkeltværelse vil alltid være forholdsvis dyrere per person enn et dobbeltrom. Dette er et vilkår som har vært gjeldende i reisebransjen i mange år og derfor er å betrakte som kutyme.
Tillegget vil alltid fremgå av materialet vårt.

Pass

Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst fra destinasjonen. Dette kravet gjelder for alle reisene våre, også der enkelte land opplyser at de krever kortere gyldighet. At vi som reisearrangør stiller et dette 6-måneders gyldighetskravet er for å unngå situasjoner der et lands gyldighetskrav måtte bli endret fra bestilling av reisen og frem til avreise.

Tilslutning med innenriksfly

Om du booker tilslutningstransport anbefaler vi at du har minst 2,5 timer til å bytte mellom tilslutningen og flyreisen med oss. Bestill gjerne en billett som kan endres, slik at du kan booke om ved en eventuell ruteforandring/flyforsinkelse.

Reiser med mindreårige

Hvis du skal reise sammen med barn som ikke er dine egne (for eksempel barnebarn), eller hvis du og dine barn ikke har samme etternavn, kan noen land nekte dere innreise. Det kan derfor være nødvendig å ha med seg en fødselsattest på engelsk og en underskrevet erklæring som tillater den mindreårige å reise i selskap med en navngitt voksen. Husk å undersøke reglene for dokumentenes gyldighet (utstedelsesdato m.v.) og hvilke stempler de må ha.
USA er et av de landene som har ovenstående krav , men det finnes ikke noen endegyldig liste over hvilke land det gjelder. Derfor anbefaler vi deg å kontakte den nærmeste ambassaden eller konsulatet for det landet du skal reise til for å få opplyst reglene.

Plassering i flyet

Vi gjør oppmerksom på at det er flyselskapet som suverent står for fordelingen av seter på flyet.

Måltider om bord

På de fleste av reisene våre benytter vi rutefly. På de europeiske rutene har du som regel mulighet for å kjøpe forskjellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Noen få selskaper serverer mineralvann, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversjøiske rutene er maten inkludert, og hos noen få selskaper også drikkevarer. Ønsker du vin, øl og sprit, må du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer en hel del fra flyselskap til flyselskap og endres jevnlig, så vi kan dessverre ikke gi mere presise opplysninger før reisen.

Spesialkost

På flyreiser må spesialkost som for eksempel diabetes- eller vegetarmat bestilles senest 45 dager før avreise. Legg merke til at noen flyselskaper krever betaling for spesialkost. Vi videresender alltid øsker om spesialkost på flyreisen til flyselskapet, men vi kan ikke garantere at man får det.
Som utgangspunkt har vi ikke mulighet for å tilby spesialkost på våre reiser. På mange av reisene er det inkludert felles måltider der menyen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente å spise samme mat som de øvrige deltagerne på reisen. Vi noterer og videresender gjerne ønsker om spesialkost eller informasjon om allergier, men vi har dessverre ikke mulighet for å garantere at man kan få servert spesielle måltider eller at det kan tas spesielle hensyn ved allergi.

Plassering i bussen

På reiser med fly foregår transporten på destinasjonen ofte med buss. Her kan man ikke reservere en fast plass i bussen, og det er heller ikke mulig å kjøpe en bestemt plass før reisen begynner. Det er selvfølgelig mulig å avtale rokeringer underveis på reisen, så alle på skift kommer til å sitte både foran og bak i bussen.

På de reisene som foregår med buss fra start til slutt kan du reservere en bestemt sitteplass i bussen mot en ekstra avgift. De plassene som ikke er reservert fordeles etter først til mølla-prinsippet. Reisene er markert med «Bussreise» på nettsidene våre.

Forbehold/endringer

Det tas forbehold for endringer i programmet. Albatros Travel og våre lokale samarbeidspartnere streber alltid etter å avvikle reisen nøye i henhold til programmet, men det kan av hensyn til severdighetenes åpningstider eller praktiske omstendigheter være nødvendigt å gjennomføre ruten i en anne rekkefølge enn oppgitt. I tillegg til dette kan programpunkter risikere å utgå på grunn av force majeure-situasjoner som værforhold, veiforhold eller forsinkede flyavganger.
Til slutt gjør vi oppmerksom på at alle reiser løpende blir revidert og forsøkt forbedret på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra reiseledere og kunder etter hver reise. Revidering av reisen vil derfor medføre at det kan ha oppstått endringer i programmet fra den ble kjøpt til avreisen finner sted. Før avreise vil alle deltakere motta det senest oppdaterte program som har til hensikt å tjene kundenes beste og sikre den mest smidige gjennomføring av reisen.
Reisen selges som en hel ”pakke”, og det vil ikke være mulig å refundere de delene av pakken som eventuelt ikke benyttes.

Vi gjør oppmerksom på at kjøpte ekstrautflukter kun gjennomføres ved tilstrekkelig antall påmeldte. Avhengig av tidspunktet for avlysningen blir prisen for utflukten tilbakebetalt til de påmeldte deltagerne enten før eller etter at man har kommet hjem fra reisen.

Lignende reiser